Türkiye‘de geçerli olan iş kollarından biri de Analiz ve Raporlama Uzmanı mesleğidir. Birçok çalışanın bulunduğu bu meslek ile ilgili istatistiki bilgilere ve mesleğin tanımına bakmak gerekirse;
Analiz ve Raporlama Uzmanı Tanımı
Analiz ve raporlama uzmanı, mevcut sektörel eğilim ve pazarlama koşullarını inceler. Gerçekleştirdiği araştırmalar sonucu belirli ürün ve hizmetlerin potansiyel satışlarını öngören raporlar hazırlar. Finans, sağlık hizmetleri, insan kaynakları ve gayrimenkul gibi çeşitli sektörlerde istihdam edilebilir.
Bu meslek ile ilgili en çok merak edilen konuların başında ne kadar maaş aldıkları konusudur. Bu konudaki bilgiler 47 kişinin paylaştığı maaş verilerine göre hesaplanmıştır.
Elde edilen verilere göre bu meslekte çalışanlardan en düşük maaşı alan kişi 24.200 TL almaktadır. Genel veriler hesaplandığında ise kişi başı ortalama maaş 30.700 TL almaktadır. Meslekte en yüksek maaş ise 43.800 TL olarak belirlenmiştir.
Aranılan Yetkinlikler & Nasıl Olunur?
Bu meslek dalında çalışacak kişiler için şirketlerin çalışanlarda aradığı bir takım özellikler işe alım sürecinde pozitif etki olarak yansımaktadır. Bu meslek dalında çalışacak kişilerde aranılan yetkinliklere baktığımız zaman
- Bütçe Planlama ve Raporlama
- Finansal Analiz
- Finansal Raporlama
- İstatistiksel Analiz
- İş ve Süreç Analizi
Gibi belge, sertifika ve yetkinliklere ihtiyaç duyulduğu görülmüştür. Ayrıca bu bölümde çalışan kişilerin mezun oldukları ilk 5 üniversiteye bakarsak;
- Anadolu Üniversitesi
- Marmara Üniversitesi
- İstanbul Üniversitesi (İÜ)
- Sakarya Üniversitesi (SAÜ)
- Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)
Olduğunu görüyoruz. Yani eldeki veriler sonucunda bu üniversitelerde bu bölümü okuyanların meslek hayatında iş bulma oranında en yüksek yüzdelik dilime sahip olduklarını söyleyebiliriz.
Tabii ki bu meslekte çalışan her kişi farklı farklı bölümlerden geliyor olabilmekte. Çalıştığımız kişilerin verdiği verilere göre mezun oldukları bölümler sırasıyla İstatistik, İşletme, Endüstri Mühendisliği, Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (MYO), İktisat gibi bölümler olduğu istatistiklere yansımıştır.