Bu Kripto Paralar İçin Yeni Düzenlemeler Yolda!

2022 yılının sonuna yaklaşırken ülkeler, kripto paralar ile ilgili düzenlemelere hız verdi. Bu kapsamda, Kazakistan milletvekilleri, geçen hafta Bitcoin madencileri için kurumlar vergisini onayladı. Bununla birlikte, ülke çapında endüstrinin enerji tüketimine kısıtlamalar getirecek bir tasarıya da onay verdi. Kanada Merkez Bankası ise, stabilcoin’ler hakkında analitik bir not yayınladı. Ayrıca, ABD’de, düzenleyici kurumlar için gelişmeler yaşanıyor. İşte ayrıntılar…

Kazakistan madenciler için düzenlemeleri sıkılaştırıyor

Parlamento web sitesine göre, “Kazakistan’daki Dijital Varlıkların Düzenlenmesi Hakkında” olarak adlandırılan yasa, geçtiğimiz Perşembe günü Mazhilis olarak bilinen ülkenin alt meclisi tarafından onaylanan kripto ile ilgili üç yasadan biriydi. Tasarı şimdi tartışma ve başka bir oylama turu için Senato’ya gidiyor. Senato da tasarıyı onaylarsa, başkanın yasalaşması için imzalaması gerekiyor. Kazakistan’ın şebeke operatörü KEGOC, Ocak ayında kripto madenlerine giden elektriği kesti. Bununla birlikte, yasadışı madenciliği önleme kampanyası devam ediyor.

Mevcut tartışmalara göre, tasarı madencilere yaklaşık 500 megawatt (MW) tahsis edecek. Ayrıca, kayıtlı olan madenciler şebekeden ekstra güç satın alabilecek. En önemlisi, yasa tasarısına göre madenciler kurumlar vergisi ödeyecek. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Ağustos ayında madencilerin elektrik kullanımı için 2023’ün başında yürürlüğe girmesi planlanan vergi artışı yasasını imzaladı.
Bununla birlikte madenciler, 2024’ten başlayarak kriptoların dörtte üçünü yerel olarak hükümet onaylı borsalar aracılığıyla satmak zorunda kalabilirler. Sonuç olarak, yeni mevzuat yatırımcıların cesaretini kırabilir. Yerel madencilik firması Xive.io’ın kurucusu Didar BekbauBekbau şunları söyledi:

Güven sarsıldı, birçok yatırımcı Kazakistan’ı terk etti ve genişleme planlarını iptal etti.

Kanada Merkez Bankası stabilcoin düzenlemelerine ağırlık veriyor

Kanada Merkez Bankası stablecoin’ler hakkında analitik bir not yayınladı. Banka notta, Stablecoin’lerin oluşturulması ve dağıtılması için mekanizmaların gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ayrıca potansiyel risk ve faydaların bir listesine de yer verdi. Fiat referanslı kripto varlıkları için küresel pazar, 2020’nin başı ile 2022’nin ortası arasında 30 kat arttı. Merkez bankası raporunda şu sözlere yer verdi:

Bu kripto varlıklar, özellikle daha dijitalleşmiş bir ekonomide, ödeme hizmetlerine verimlilik ve daha fazla rekabet getirebilir. Bununla birlikte, önlemler olmadan, finansal sistemin istikrarı için önemli riskler oluşturabilirler. Şu anda ilk üç fiat referanslı kripto varlığı, toplam fiat referanslı kripto varlık pazarının %90’ına sahip; […] Benzer şekilde, yatırımcıların en üstteki %1’i, fiat referanslı büyük kripto varlıkların toplam arzının yaklaşık %90’ını veya daha fazlasını elinde tutuyor.

Bu tür bir yoğunlaşma, bu kripto paralar ve yatırımcılar üzerinde büyük etki yaratır. Ayrıca bu etkilerin bir bütün olarak ekonomi üzerinde büyük bir soruna yol açabileceği anlamına gelir. Raporda bahsi geçen stabilcoin’lerin başında, USDT, USDC, BUSD ve DAI geliyor. Banka hazırladığı raporda ayrıca şunları belirtti:

Fiat referanslı kripto varlıkların düzenlenmesiyle ilgili uluslararası standartları belirleyen kurumların rehberliğine rağmen, Kanada’daki ve yurtdışındaki mevcut düzenleyici rejimlerin çoğu şu anda amaca uygun değildir… Kanada’da zamanında ve kapsamlı bir düzenleyici yaklaşım, fiat referanslı kripto varlıkların gereksiz riskler oluşturmadan potansiyel faydalar sağlayabilmesini sağlayacaktır.

ABD’de kripto paralar mevzuatı yeniden gündemde

Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi başkanı yakında Patrick McHenry olacak. McHenry’nin başkanlığı yaklaşırken, devlet kurumları bünyesinde inovasyon ofisleri oluşturmayı amaçlayan Finansal Hizmetler İnovasyon Yasası‘nı bir kez daha gündeme getirdi. Bu, yeni gelecek başkanın tasarıyı sürdürmeyi istediğini gösteriyor. Tasarı, finansal düzenleyicilerin “Finansal Hizmetler İnovasyon Ofisleri” kurmasını istiyor. McHenry yaptığı bir açıklamada, konu ile ilgili olarak şunları söyledi:

Düzenleyici sürecimizin finansal inovasyona karşı değil, onunla birlikte çalışması kritik önem taşıyor. Sunduğum bu mevzuat, finansal kuruluşların ve girişimcilerin yenilikçi ürün ve hizmetleri piyasaya daha erken sürmelerine yardımcı olurken, kritik tüketici koruma önlemlerini de göz önünde bulunduracaktır.

Bazı düzenleyicilerin halihazırda özel inovasyon ofisleri zaten var. Tasarıya göre Federal Finansal Düzenleyiciler ayrıca yeni teknoloji kullanan finansal hizmet firmaları için feragat etmeyi düşündükleri mevcut düzenlemelerin listesini yayınlamak zorunda kalacaklar.

Related Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir