Pilot Olmak: Nasıl Olunur? Şartları ve Maaşları

Pilot Olmak: Nasıl Olunur? Şartları ve Maaşları; Pilot olmak, son dönemlerde en güzel meslekler arasında en çok tercih edilen mesleklerden bir tanesidir.

Pilotlar aynı zamanda bir ay içerisinde oldukça yüksek oranda maaş aldığından dolayı, bu mesleği önü açık meslekler listemizin en başına almaya karar verdik.

Pilot olmak için gerekenler nelerdir? Pilot olmanın şartları nelerdir? Lise mezunları da pilot olabilir mi?

Pilot Olmak: Nasıl Olunur? Şartları ve Maaşları
Pilot Olmak: Nasıl Olunur? Şartları ve Maaşları

Pilot olmak için özel okul okumak zorunlu mudur? Pilot okulu ücretleri pahalı mı? Aşağıda tüm bu sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.

Pilot Olmak İçin Aranan Şartlar

Pilot Olmak: Nasıl Olunur? Şartları ve Maaşları
Pilot Olmak: Nasıl Olunur? Şartları ve Maaşları

İşte pilot olmak istiyorum diyenler için hazırladığımız pilot olmanın şartları listemiz.

Pilot olmak için gerekenler konusunda araştırma yapıyorsanız, bu liste sizin için oldukça yararlı olacaktır. Dilerseniz başlayalım:

  1. Pilot olma şartları arasında iki temel alternatif bulunmaktadır. Eğer pilot olmak istiyorsanız, herhangi bir üniversitenin pilotaj bölümünü okumalısınız. Bu bölümde okuduktan sonra gerekli pratik pilotluk eğitimi de almış olacaksınız ve pilot olmaya hak kazanacaksınız. Eğer üniversite okumak istemiyorsanız ya da bunun için yeterli zamanınız yoksa, lise mezunu olarak da pilot olabilirsiniz. Pilot olmak istiyorum diyen lise mezunları genel olarak ücretli pilotluk kursu kaydı yaptırmaktadırlar. Özel pilot okulu ücretleri genel olarak 80 bin Euro ile 100 bin Euro arasında ücretlendirilmektedir. Bu ücretin ise birbirinden farklı yöntemlerle ödenmesi mümkündür. Bazı öğrenciler, bu ücretin bir kısmını pilotluk yaparken ödeyebilmektedirler.
  2. Pilot olmak için aranan şartlar arasında en çok bilinen ise kuşkusuz yabancı dil şartıdır. İyi bir pilotun iyi bit havayolu şirketinde çalışabilmesi için uzmanlık derecesinde İngilizce bilmesi zorunludur. Aksi takdirde işe alımı gerçekleşmemektedir.
  3. Pilot olmak için gerekenler arasında pek bilinmeyen fakat zorunlu olan iki adet lisans bulunmaktadır. Bu lisanslara sahip olmayan bir birey ne yazık ki ünlü havayolu şirketlerinin hiçbirine başvuru gerçekleştirememektedir. Bu lisanslara sırası ile ticari pilot lisansı (CPL) ve hususi pilot lisansı (PPL) adı verilir. Bu lisanslara sahip olabilmek için resmi başvurularda bulunmanız gerekmektedir. Ne var ki herkes bu lisanslar için başvuru yapamaz.

İşte başvuru için temel şartlar:

  • Pilot Olmak: Nasıl Olunur? Şartları ve Maaşları
    Pilot Olmak: Nasıl Olunur? Şartları ve Maaşları

    Öğrenci pilot lisansına sahip olabilmeniz için en az 17 yaşında olmanız gerekmektedir. Hususi pilot lisansı için ise bu yaş sınırı on sekizdir.

  • İki lisansa da hem lise mezunları hem de üniversite mezunları başvurabilmektedir. Fakat havayolu şirketleri genel olarak üniversite mezunu kişileri tercih etmektedirler.
  • İki lisansa başvurmak için de SGHM tarafından yetkilendirilmiş tıp merkezleri tarafından verilen sağlık sertifikalarından birine ya da birkaçına sahip olmak gerekmektedir.
  • Hususi pilot lisansına sahip olmak isteyen kişilerin gece uçuşu için ayrıca eğitim almış olması gerekmektedir. Ayrıca hususi pilot lisansında eğitimden sonra toplam 6 aylık bir pratik döneminin tamamlanmış olması gerekmektedir. Bu altı aylık süre sonunda bu lisans verilmeden önce bir ya da birkaç yetenek sınavı uygulanmaktadır. Kişinin bu yetenek sınavlarından geçer not alması gerekmektedir.
  • Bu iki lisanstan ayrı olarak, iki farklı lisans daha bulunmaktadır. Pilot olmak için ne yapmalıyım diyen herkesin sahip olması gereken diğer iki lisansın adları ise ticari pilot lisansı(CPL) ve havayolu nakliye pilotu lisansı(ATPL) olarak bilinmektedir. Bu lisanslara başvurabilmek için de bazı ön koşullar bulunmaktadır. İşte bu koşullar:
  • Ticari pilot lisansına başvurabilmek için en az 18 yaşında olmak gerekmektedir; havayolu nakliye pilotu lisansına başvurmak için ise alt yaş sınırı 21 olarak belirlenmiştir.
  • Bu iki farklı lisansa da hem üniversite hem de lise mezunları başvurabilmektedir.
  • Ticari lisansa sahip olabilmek için SGHM tarafından düzenlenen ve verilen bir havacılık sağlık sertifikasına sahip olmak yeterlidir. Havayolu nakliye pilotu lisansı için ise bu sertifikanın birinci sınıf olması gerekmektedir.
  • İki farklı lisans için de hem teorik bilgi sınavından hem de yetenek sınavından iyi bir puanla geçmeniz gerekmektedir.

Havayolu nakliye pilot sertifikası için ayrıca MCC eğitimi almış olmanız gerekmektedir.

Ücretsiz Pilotluk Eğitimi Nasıl Alınır?

Pilot Olmak: Nasıl Olunur? Şartları ve Maaşları
Pilot Olmak: Nasıl Olunur? Şartları ve Maaşları

Pilot okulu ücretleri konusunda araştırma yapan kişiler, genel olarak yüksek fiyatlar sebebi ile hayallerinden vazgeçmek zorunda kalmaktadır.

Ne var ki, eğer kendinize güveniyorsanız ve pilotluk eğitimi almak konusunda özverili olmaya hazırsanız, bu işin ücretsiz bir yolu da var!

Türkiye’nin en büyük havayolu şirketi olan Türk Hava Yolları ile iletişime geçerek siz de ücretsiz pilotluk eğitimi alma şansı kazanabilirsiniz.

Pilot Olmak: Nasıl Olunur? Şartları ve Maaşları
Pilot Olmak: Nasıl Olunur? Şartları ve Maaşları

Üstelik Türk Hava Yolları’nın kendisinden eğitim almayı başardığınız takdirde, işe alınma kaygısı yaşamazsınız.

Çünkü firma, kendi eğitimine güvenmektedir ve kendi eğitim verdiği kişileri hemen işe almaktadır.

Dilerseniz şimdi, ücretsiz pilotluk eğitimi şansı için ayrıntıları inceleyelim.

Türk Hava Yolları belli aralıklar ile önceden tarih haberi vererek pilot eğitimi vermek üzere öğrenci aradıklarını duyurmaktadır.

Siz de THY’nin resmî sitesinden başvurularınızı gerçekleştirerek bu eğitimi almaya hak kazanabilirsiniz.

Peki, pilot olmak için ne yapmalıyım diyenler, bu eğitimi almak için hangi şartları sağlamalı?

Pilot okulu ücretleri bu kadar yüksek iken, ne şekilde ücretsiz eğitim alınabilir? THY’de pilot olmak için aranan şartlar nelerdir?

Sizin için pilotluk eğitimi almanın ve pilot olmanın şartları hakkında kısa bir liste hazırladık. İnceleyebilirsiniz:

  1. Öncelikle THY, sadece Türk Vatandaşlarını kabul etmektedir.
  2. THY, lise mezunlarına ücretsiz eğitim hakkı vermemektedir. Örgün olarak ya da açık öğretim fakültesinden havacılık ve ilgili bölümlerden mezun olmuş kişiler bu eğitimler için başvuru yapabilmektedir.
  3. Pilot olmak için gerekenler arasında elbette tecilli askerlik belgesine sahip olma ya da askerliğini yapmış olma şartı vardır. En az 2 yıl tecilli iseniz ya da askerliğinizi yaptıysanız, ücretsiz pilotluk eğitimi ya da pilotluk kursu için başvuru yapabilirsiniz.
  4. Pilot olmak istiyorum diyen kişilerin THY’den ücretsiz pilotluk kursu hakkını kazanabilmesi için ayrıca adli sicil kaydı bulunmamalıdır. Yani adli açıdan herhangi bir suç işlemiş bir kişi bu pilotluk kursu için başvuru yapamaz.
  5. Pilot olma şartları arasında elbette bazı fiziksel şartlar da bulunmaktadır. Örneğin bu eğitimi almak isteyen erkekler 1.65 cm’den daha kısa olamaz. Bu kişilerin ayrıca 1.90 boyundan da uzun olmaması gerekmektedir. Ayrıca bu kişilerin sağlık problemi ya da basınç problemi yaşamamaları açısından da beden kitle endekslerinin uyumlu olması oldukça önemlidir. Kadınlar için ise bu aralık 1,60 cm ile 1,90 cm arasında olacak şekilde belirlenmiştir.
  6. Yabancı dil şartı, pilot olma şartları arasında yer almaktadır. THY, kişinin başvurudan önce en az iki yıl içerisinde uluslararası geçerliliği olan bir dil sınavından bazı skorlar talep etmektedir.

Bu skorlar ise resmi internet sitesinde şu şekilde belirtilmiştir:

TOEFL (IBT): 75 (speaking: min.20)

IELTS (Akademik): 6 (speaking: min.6)

Son olarak, pilot olmak için ne yapmalıyım diyen ve THY’den ücretsiz pilotluk kursu almak isteyen kişilerin, daha önce THY’den ya da THY’ye bağlı herhangi bir şirketten anlaşma feshi ile ayrılmamış olması gerekmektedir.

Pilotlar Ne Kadar Kazanır? Pilotların Maaşı

Elbette özel sektör içerisinde bulunan her bir meslek gibi, pilotluğunda maaşları merak edilmektedir. Peki, pilotlar ne kadar kazanır?

Pilotların maaşı ne kadardır? Bu konu hakkındaki bilgileri ise bu başlık altında bulabilirsiniz.

Pilotların her birine, her özel sektör alanında olduğu gibi kişisel maaş teklifleri sunulur. Özellikle söz konusu pilotun tecrübe ve başarısı artış gösterdikçe, terfi durumu yaşanabilir ya da farklı havayolları daha yüksek maaş teklifinde bulunabilir.

Saygın bir havayolu ile çalışan tam zamanlı bir pilotun yaklaşık olarak en düşük maaşı 25 bin Türk lirasıdır.

Pilotun sektördeki başarı ve prestiji arttıkça ise bu rakamlarda da artmaya başlar. Ortalama olarak aylık 40 bin ile 50 bin Türk Lirası arasında bir kazanç sağlamak başarılı bir pilot için mümkündür.

Pilot Olmak İçin Gerekenler – Temel Bilgi ve Beceriler

Pilot olmak için gerekenler konusunda bir araştırma yaptığınızda, karşınıza prosedürel gerekliliklerin çıkması oldukça doğal.

Fakat bildiğiniz gibi prosedür olarak yapılan her şeyi gerçekleştirse bile pek çok kişi ünlü havayolu şirketleri tarafından kabul edilmiyor.

Peki, başarılı bir pilot olmak, seçkin ve farklı biri olmak için neler gerekiyor? Hangi bilgi ve becerilere mutlaka sahip olmalısınız? Dilerseniz bunları kısaca inceleyelim.

 

  • Uçuş Teorisi Hakkında Bilgi Sahibi Olmalısınız. Uçuş teorisi, bilimsel bir teoridir. Bu teori, bir dizi matematiksel, fiziksel ve mekanik işlemlerin tamamını kapsar. Bu teori hakkında kavramsal, rakamsal ve işleyişe dair bilgiye sahip olmak zaman içerisinde sizin pratik açıdan çok daha profesyonel bir pilot olmanızı sağlar. Bundan dolayı uçuş teorisi hakkında bilgi sahibi olmak zorundasınız.
  • Meteoroloji Hakkında Bilgi Sahibi Olmalısınız. Meteoroloji, hava olaylarının ölçüm, tahmin ve istatistiklerinin sunulmasını sağlayan oldukça önemli bir bilim alanıdır. Hava olayları hakkında detaylı bilgi sahibi olmayan, hangi hava olayının nelere yol açabileceğini, hava olaylarının klasik karakteristik özelliklerini bilmeyen bir pilot ne yazık ki başarılı olamaz.
  • Uçak Sistemleri Hakkında Bilgi Sahibi Olmalısınız. Uçuş teorisi hakkında bilgi sahibi olmanız gerektiğinden söz etmiştik. Ne var ki, mekanik açıdan uçağın nasıl havada durabildiği, uçuşun nasıl kesintisiz gerçekleşebildiği gibi bilgilere hâkim olmazsanız ne yazık ki uçuşunuzu başarılı bir şekilde gerçekleştiremezsiniz. Dolayısıyla uçak sistemleri sizin için son derece önemlidir. Bir uçak mühendisinin bilgisine sizin bilginiz ne kadar yaklaşırsa, o kadar başarılı bir pilot olursunuz.
  • Navigasyon Sistemleri Hakkında Bilgi Sahibi Olmalısınız. Bildiğiniz gibi havacılıkta, karayolunda olduğu gibi fiziksel yol ve rotalar kullanılmaz. Bunun yerine hayali, daha doğru bir tabirle manyetik rotalar kullanılır ve bu rotalar aracılığı ile havacılık trafiğinde bir düzen sağlanır. Bu rotayı takip edebilmek için de ise navigasyon okuma, anlama ve paylaşma becerinizin yüksek olması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Okuyabilecekleriniz

Kumpirci Dükkanı Açmak

İlgili yazılar: Marmara Bölgesinde Hangi Hayvancılık Yapılır? Evden Para Kazandıran 10 İş …