ŞİZOFRENİ NEDİR?

Şizofreni
Şizofreni

Şizofreni Nedir?

Şizofreni
Şizofreni : Şizofreni Nedir?

Şizofreni Nedir; Şizofreni bireylerin gerçek dışı ile gerçeği ayırt edemediği ve gerçekliği normalin dışında anlattıkları zihinsel bir bozukluğa verilen addır. Şizofreni hastaları halüsinasyonlar görür ve buna çok fazla inanırlar. Kimse ona inanmadığında ise çok fazla sinirlenebilirler.

Tedavileri oldukça çok zordur ve hayatlarının sonuna kadar tedavi görmek zorundadırlar. Fakat tedavi erken başlar ise bu durum çok ilerlemediği için kontrol alına alınabilir. Ve yaşam kalitesinde iyileştirici adımlar atılmasını sağlayabilir. Şizofrenin neden ortaya çıktığı henüz bilinmemektedir.

Akıl sağlığı uzmanları da neyin neden olduğu hakkında kesin bir şey söyleyemezler. Fakat genetik yapının, çevrenin ve özellikle beyin kimyasının bu durumun ortaya çıkmasında önemli roller oynamaktadır.

Yapılan araştırmalara şizofreni hastalarının normal insanlara göre beyin yapısının farklı olduğu gözlemlenmiştir. Tam olarak bunun içeriğinin ne olduğunu söyleyemeseler de araştırmacılar şizofreninin beyin hastalığı olduğu sonucuna varmışlardır.

Şizofreni Belirtileri

Hemen hemen bütün hastalılarda olduğu gibi bu hastalıkta da her bireyde farklı şeyler gözlemlenmektedir. Ama çoğunda ortaya çıkan bazı belirtileri vardır. Bunlarasın en başında halüsinasyonlar gelmektedir, saçma ve boş şekilde konuşmalar gelmektedir. İşlev bozukluğu da hemen hemen her hastada görülmektedir.

Bu bireylerde sanrıların varlığını da görürüz. Sanrılar; hiçbir gerçeklik payı olmayan şeyler olarak tanılanabilir. Mesela; birey bir kişi tarafından darp edildiğini söyleyebilir. Bu bir sanrıdır. Tabi ki gerçeklik payı yok ise sanrıdır. Bütün insanlığın başına büyük bir felaket geleceğini söyleyebilirler, görünmez olduklarını iddia edebilirler, kimsenin göremediği bir arkadaşının olduğunu söyleyebilirler, herhangi bir bireyi hiçbir duygusu olmasa dahi ona âşık olduğunu söyleyebilirler.

Bunlar en çok karşılaşılan sanrılardır. Halüsinasyonlara bakalım. Burada da birey var olmayan şeyleri görebilir, duyabilir, hissedebilir. Beş duyu organı ile bunları fark edebilir. Ama genellikle işitme yolu ile ortaya çıktığını görmekteyiz. Çoğu birey aslında olmayan sesleri işitir. Düzensiz düşünme ile de karşılaşılabilir.

Çok az vakada da konuşulanların hiç anlaşılamaması durumu veya söylediklerinin hiçbir alam taşımaması durumu da ortaya çıkmıştır. Bazı bireylerin çocuksu hareketlerine de rast alırız. Bunun altında yatan aslında dikkat çekmektir. Belirtiler genelde herkese göre değişebilir.

Vakaların ortalamalarına baktığımızda 20 yaş altı ve 45 yaş üstünde çok çok az görülürken, kadınlarda 20’li yaşların sonlarında, erkeklerde ise 20’li yaşların başlarında çok sık rastladığımızı görmekteyiz.

Uyuşturucu madde kullanımı da şizofreni semptomlarının gelişmesine neden olabilmektedir. Yetişkin ve genç hastalara baktığımızda gençlerin halüsinasyon görme olasılıklarının daha çok olduğu görülmüştür.

Şizofrenik Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?

Şizofreni hastalığı semptomları azalsa dahi her zaman yaşamlarının sonuna kadar tedavi gerektiren bir hastalıktır. Bazı durumlarda ilaçla tedavi de uygulanabilmektedir. Bazen hastalık o kadar ilerlemiştir ki birey temel ihtiyaçlarını bile gerçekleştirmediğinden hastaneye yatışı gerçekleştirilir.

Bu durum bireyin hijyeninin iyi olması açısından ve güvenliği açısından çok önemlidir. Bazı bireyde ilaç tedavisine vücut yanıt vermez bu gibi durumlarda son çare olarak elektrokonvülsif tedavi düşünülür. Çoğu hastalıkta olduğu gibi burada da aileye çok büyük bir görev düşmektedir.

Evde bakımdan da biraz bahsetmek gerekirse evde yaşayan diğer normal insanlar şizofreni hastalarına çok dikkat etmelidirler. Kesinlikle alkol, uyuşturucu kullanımından uzak durmalıdırlar. Nikotin içeren içeceklerden de uzak durmalıdırlar çünkü hem daha çok etkilenirler hem de kullanmış oldukları ilaçlar ile ters tepki gösterebilir.

Ailede yaşayan diğer bireyler şizofreni hastasına çok şefkat göstermelidirler. Anlayış göstermelidirler. Bu durum dahi şizofreni hastalarının daha olumlu bir hal almasını sağlar ve onların kendilerinin daha iyi hissetmesini sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Okuyabilecekleriniz

Muğla Yatağan Nöbetçi Eczane!

İlgili yazılar: Aydın Buharkent Nöbetçi Eczane! Aydın Karpuzlu Nöbetçi Eczane! Aydın Pamuk…