Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi

Dişin enfekte olması ya da çürümesi sonucu dişin işlevini sürdürebilmesi için geçekleştirilen kanal tedavisi nasıl yapılır? Kanal tedavisinde enfekte olan veya çürüyen dişin pulpası ve siniri kesinlikle alınmalıdır. Uzman diş hekimlerinin yaptığı bu uygulama son derece önemlidir.

Bir dişin pulpası veya sinir dokusunun hasar görmesi durumunda doku parçalanır. Bu durumda dişin çevresindeki bakteriler kök kanalında çoğalmaya başlar. Çoğalan bakteriler ve çürümüş olan kalıntılar diş apsisine veya enfeksiyona neden olur. Enfeksiyonun dişin kök uçlarının sonuna kadar yayılması ile iltihaplanma yani apse oluşur. Apse dişte şiddetli ağrıya yol açar.

Kanal Tedavisi Nedir? Acıtır Mı?

Kanal Tedavisi
Kanal Tedavisi : Teşhis önemlidir

Dişin merkezindeki küçük iplik şeklinde olan dokunun pulpanın çıkarılması işlemine kanal tedavisi denir. Bu işlem hastalanan, hasar gören veya ölen pulpa (dişözü) hücrelerinin çıkarılmasının ardından geriye kalan boşluğun önce temizlenip daha sonra diş formatında şekillenerek tekrar doldurulması ile gerçekleştirilir. Kanal tedavisi nasıl yapılır acır mı çoğu kişi tarafından merak edilmektedir.

Kanal tedavisi çoğu kişi tarafından ağrılı bir işlem olarak bilinmektedir. Ancak normal bir dolgu işleminden daha fazla acıya neden olmaz. Tedavi tamamlandıktan sonraki birkaç günde, özellikle temizlenmiş bir enfeksiyon durumu varsa bölgedeki doku hassaslaşabilir ve ağrı olur. Reçetesiz ağrı kesiciler bu ağrının geçmesi için yeterli olacaktır.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır ve Aşamaları Nelerdir?

Kanal tedavisinin ilk aşamasında kök kanallarının durumunu öğrenmek amacıyla röntgen çekilir. Çekilen röntgen çürük dişin etrafında herhangi bir kemik enfeksiyonu olup olmadığını gösterir. Bu işlemin ardından lokal anestezi yapılır. Lokal anestezi diş ve çevresinde bulunan sinirleri uyuşturarak hastanın acıyı hissetmemesi için yapılır.

Kanal Tedavisi 2. Aşama

Lokal anestezi ile uyuşturma işlemi yapıldıktan sonra dişin etrafına su geçirmeyen bir madde yerleştirilir. Bu işlem diş ve çevresinin ıslanmaması amacıyla yapılır. Daha sonra dişin enfeksiyonlu bölgesine ulaşılır ve tedavi yapılabilmesi için dişer delik açılır. Delikten giydirilen bir alet yardımıyla dişin içinde oluşmuş olan enfeksiyon ve bakteriler temizlenir.

Dişe zarar gelmemesi için törpüye benzeyen bir aletle diş deliği genişletilir. Bu aşama kanal eğeleme olarak adlandırılır. Böylece ağızda herhangi bir kalıntı oluşmasının önüne geçilmiş olur. Tedavi esnasında ağza su ve sodyum hipoklorit bileşenleri aralıklarla dökülerek ağızda kalan parçalar temizlenir. Bu şekilde ağızda herhangi bir kalıntı oluşmaması sağlanır.

Kanal Tedavisi Aşamalarından Sonra Ne Yapılır?

Tedavi sonrası dişte açılan delik kapatılmalıdır. Dişteki delik bir çeşit kauçukla kapatılır. Dişteki deliğin kapatılması dişin güçlü yapısını koruyabilmesi ve deliğin içine bakteri dolmaması açısından önem taşır.  Delik kapatılmadan önce kurluğu kontrol edilmelidir. Ardından kanalın derinliği ölçülür. Deliğin içine yerleştirilen kauçuk maddenin taşması halinde fazla kısımlar kesilir.

Kauçuk kanalın ana deliğini kapatsa da içeriye girme ihtimali bulunan sızıntıları yeterince engelleyemez. Bu nedenle çeşitli karışımlarla deliğin kapatılması sağlamlaştırılarak yapılır. Tedavi işlemleri bittikten sonra dişteki çürük tedavi edilmeye başlanır. Bu işlem dolgu olarak bilinir. Dolgu işlemi ile kanal tedavisinin kalıcılığı ve sağlamlığı arttırılır. Ardından hasta aynı gün evine döner.

Kanal Tedavisi Yapılan Diş Ne Kadar Süre Kullanılabilir?

Kanal tedavisi nasıl yapılır sorusundan sonra en çok merak edilen konu kanal tedavisi yapılan dişin ne kadar süreyle kullanılabildiğidir. Doğru ağız ve diş bakımı sonucunda tedavi edilen ve onarılan diş bir ömür kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşma ihtimali vardır. Düzenli ağız bakım muayene ilerde ortaya çıkabilecek sorunların engeller.

Tedavi esnasında dişi canlı tutan pulpa çıkarılır. Bu nedenle tedai edilen diş kırılganlaşır ve hassas hale gelir. Tedavinin ardından dişe dolgu veya kuron yaptırmadan önce bu konunun göz önünde bulundurulması gerekir.

Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?

Tedavinin başarılı olup olmadığını anlamak için çoğunlukla tedaviden önce çekilen röntgenlerle, tedavi sonrasında çekilen röntgenler karşılaştırılır. Bu karşılaştırmanın sonucunda kemiğin yeniden şekillenip şekillenmediği veya kemik kaybının devam edip etmediği tespit edilir.

Diş Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş kanal tedavisi yaptıracaklar için kanal tedavisi nasıl yapılır ve ne kadar sürer önemlidir. Kanal tedavisi hastanın ihtiyacına göre bir veya iki seansta gerçekleşir. Dişte oluşan çürüğün durumu seans sayısını belirlenmesinde etkilidir. Bazı özel durumlarda seans sayısının üçe çıkma ihtimali de vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Okuyabilecekleriniz

Muğla Yatağan Nöbetçi Eczane!

İlgili yazılar: Aydın Buharkent Nöbetçi Eczane! Aydın Karpuzlu Nöbetçi Eczane! Aydın Pamuk…