Marmara Bölgesinde Hangi Hayvancılık Yapılır?

Günümüzde fabrika bacalarının yükseldiği ve genel olarak sanayi bölgesi olarak bilinen Marmara Bölgesi, kırsal yerlerde hayvancılık ve tarım yapılan bir bölgedir.  Betonarme ve yapılaşma çok hızlı bir şekilde ilerlese de Trakya ve Batı Marmara bölgeleri özellikle deniz kıyısı illerimizde tarım ve hayvancılık hızla devam etmekte.

Bölgenin fazla engebeli olması ve otlak alanların fazla olması sebebiyle küçük ve büyükbaş hayvancılık olanakları mevcuttur. Ancak son dönemlerde modern tarımın ve turizmin daha etkili olması hayvancılığı büyük ölçüde etkilemiştir.

Özellikle kanatlı hayvanların geçiş bölgesi üzerinde bulunur. Denizde ve havada çoğu hayvanın göç yolu üzerinde bulunduğu için muhteşem bir biyoçeşitlilik söz konusudur. Yıllar önce sanayinin ülkemize yeni yeni girdiği ve yayılmaya başlandığı dönemlerde İstanbul dahil bu bölge şehirlerinde hayvancılık geçim kaynağıydı.

Marmara Bölgesinde Hangi Hayvancılık Yapılır?
Marmara Bölgesinde Hangi Hayvancılık Yapılır?

Ancak yıllar içinde turizm ve yoğun sanayi faaliyetlerinin artmasıyla hayvancılık çok sınırlı bölgelerde yapılmaya başlandı.

Son günlerde ise doğal yaşama merağının artması ve sanayi-endüstri çalışma alanlarında işin tecrübeye dayanması ile şehirde tutunamayanlar ve biraz doğal yaşam meraklıları hayvancılığı sanayi alanlarına hizmet amacıyla yeniden yaygınlaştırdı.

Geliri hayli yüksek olan hayvancılık pek çok kategoriye ayrıldı. Peki ya Marmara’da hangi hayvancılık faaliyetleri yürütülüyor ?

Hangi hayvanlar yetiştirilir?

  • Mandacılık
  • Sığırcılık
  • Atçılık
  • Koyunculuk
  • Arıcılık
  • İpek böcekçiliği
  • Kuşçuluk
  • Balıkçılık
  • Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği

Bu sayılan yerlerde merinos koyunculuğu yetiştiriciliği yaygındır ve yünleri sanayi alanında kullanılır. Güney Marmara’da ise ipek böcekçiliğinden tekstil alanında faydalanılır.

Kümes hayvancılığı ise İstanbul’un et ihtiyacını karşılamak için yapılır.

Genel olarak sanayi alanında fayda gösterilmesi için hayvancılık yapıldığını görüyoruz. Ancak kırsal kesimlerde hala geleneksel yöntemler ile kültüre dayalı hayvan yetiştiriciliği mevcut.

Marmara Bölgesinde Hangi Hayvancılık Yapılır?
Marmara Bölgesinde Hangi Hayvancılık Yapılır?

Son dönemlerde İç Anadolu kadar olmasa da küçükbaş hayvancılıkta yaygınlaştı. Arıcılık ise son dönemin popüler mesleği gibi görünüyor ve Türkiye’nin tüm bölgelerinde yapılmaya başlandı neredeyse…

Öte yandan bıldırcın yetiştiriciliği de son 10 yıl içerisinde artışa geçti. Yumurtasını elde edip yurt dışından yurt içine ihracatı sağlanıyor. Keklik ve karabatak kuşları da etinden faydalanmak üzere yetiştiriliyor.

Turizm sektörü son dönemde gelişmiş olsa da Marmara bölgesinin gıda ihtiyaçlarını sağlamak amacıyla hayvancılığı da bir nevi mecbur kılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Okuyabilecekleriniz

Kumpirci Dükkanı Açmak

İlgili yazılar: Marmara Bölgesinde Hangi Hayvancılık Yapılır? Evden Para Kazandıran 10 İş …