Anksiyete Bozukluğu Nedir?

Anksiyete Bozukluğu
Anksiyete Bozukluğu

Anksiyete Bozukluğu Nedir?; İnsanların günlük yaşamını sinirlilik, korku, endişe ve endişeye neden olan çeşitli bozukluklar ile aşırı ve olumsuz şekilde etkileyen bozukluğa anksiyete bozukluğu denir. Anksiyete bozukluğu davranış ve hislerimizi etkiler, ayrıca ruhsal ve fiziksel etkileri vardır.

Cinsiyet, ırk, yaş fark etmeksizin herkeste görülebilen anksiyetenin en tehlikeli olduğu yaş suları 10-25’tir. Çünkü genel olarak insan hayatını etkileyen sınavlar ve kararlar bu yaşlarda alınır ve bu durum da bazı insanlarda anksiyeteye neden olabilir.

Ülkemizde anksiyete bozukluğundan etkilenen insan oranı %6 ve %7 civarındadır.

Anksiyete Nedir?

Anksiyete Bozukluğu
Anksiyete Bozukluğu : Anksiyete anlaşılması gereken bir rahatsızlıktır

  Anksiyete insanların stres ve gerginliğe karşı verdiği doğal bir tepkidir. Yalnız bu tepkinin aşırıya kaçması ve kontrolden çıkması artık bir rahatsızlık haline gelir. İnsanın sosyal yaşamını, fizyolojisini ve psikolojisini etkiler. Amerikan Psikoloji Derneği (APA) kaygının tanımını “Gerginlik hissi, endişeli düşünceler ve artan kan basıncı gibi fiziksel değişimlerle karakterize bir duygu” şeklinde yapmıştır.

Anksiyete Bozukluğu Belirtileri

  Anksiyete bozukluğuna sahip kişiler için yaşadıkları duygular daha yoğun ve daha uzun sürelidir. Bu duyguları aşırı bir şekilde yaşarlar. Yaşadıkları duyguların yoğunluk seviyesi yüzünden kendilerine zarar verme ihtimalleri vardır. Anksiyete bozukluğu semptomları arasında aşırı huzursuzluk, aşırı kaygı, panik atak, konsantre olamama, uyku sorunu, terleme bozuklukları gibi problemler vardır. Kaygı ile baş etmek çok zordur ve bu durum kişinin kontrolsüz bir biçimde kilo almasına ya da vermesine sebep olabilir.

Anksiyete Bozukluğu Nedenleri

  Anksiyete bozukluğunun kesin bir nedeni bulunmamıştır fakat kişinin yaşadığı travmalar, çeşitli deneyimler ve sağlık sorunları hatta kalıtsal faktörler gibi etmenler kişide anksiyete bozukluğuna sebep olabilir.

Bazı kişilerde genlerinden kaynaklı olarak anksiyete bozuklukları ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden akrabalarınız arasında bu rahatsızlığa sahip olan varsa sizin anksiyete bozukluğuna sahip olma oranınız akrabalarında anksiyete bozukluğuna sahip olmayan birininkinden daha yüksektir.

Beyninizde ki korku ile duyguları kontrol eden bölümlerin bağlanmalarındaki sorunlar bireyde kaygı bozukluklarına sebep verebilir. Çevreniz yüzünden maruz kaldığınız olayların sizde travmaya sebep olması (çocukken dışlanma, sürekli dayak yeme, çok sevdiğiniz birinin ölümü veya saldırıya uğraması gibi) gibi sebepler kişinin anksiyete bozukluğu yaşama oranını arttırmaktadır.

Sağlık sorunları (kalp, tiroit ve benzeri hastalıklar) da kişide anksiyete bozukluğuna sebebiyet verebilir. Ayrıca kullanmış olduğunuz ilaçlar da sizde kaygı bozukluğu oluşmasına sebep olmuş olabilir.

Anksiyete Tedavi Yöntemleri

Anksiyete Bozukluğu Nedir - Anksiyete Tedavi Yöntemleri
Anksiyete Bozukluğu Nedir – Anksiyete Tedavi Yöntemleri

  Anksiyetenin tedavisi için birçok yöntem vardır. En yaygın iki tedavi yöntemi ise psikoterapi ile tedavi ve ilaç tedavisidir. Sizde hangi yöntemin kullanılacağı ise yaşantınıza, yaşınıza, anksiyete bozukluğunun seviyesine bağlıdır. Hangi tedavinin uygulanacağını uzman doktor belirler.

Psikoterapi psikolojik danışmanlık ya da konuşma terapisi olarak da bilinir. Bir terapistle konuşarak kaygılarınızdan kurtulmanızı hedefler. Bu terapi süresince duygu ve düşüncelerinizin davranışlarınız üstündeki etkilerini fark edince siz de şaşırabilirsiniz.

Psikoterapi kaygılarınızı anlamanız ve onları yenmeniz açısından oldukça etkili bir tedavi yöntemidir.

Bilişsel davranışçı terapi (BDT) size kendi olumsuz düşüncelerinizi nasıl olumlu düşüncelere dönüştüreceğinizi öğretir. Sizi kaygılandıran düşüncelerden kurtulmanızı hedefler.

İlaç tedavisi ise doktorunuzun kaygı seviyenizi düşürmek için size antidepresan ve benzer ilaçları vermesi ile yapılır. İlaçlar kısa süre kullanılır, uzun süreli kullanım planlanmamaktadır.

Sizin hangi ilaçları kullanacağınızı ve ne kadar süre kullanmaya devam edeceğinizi doktorunuz belirler. Kişinin stresli dönemlerinde anksiyete bozukluğu tekrar edebilir. Kişi çevresinden de yardım alarak yeniden tedavi görmeden bu durumu yenebilir.

Fakat kişinin durumu çok kötü ise yeniden tedaviye başlanmak gerekebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Okuyabilecekleriniz

Muğla Yatağan Nöbetçi Eczane!

İlgili yazılar: Aydın Buharkent Nöbetçi Eczane! Aydın Karpuzlu Nöbetçi Eczane! Aydın Pamuk…