Köstebek Çekirge

Köstebek Çekirge

Köstebek Çekirge
Köstebek Çekirge

Köstebek çekirge toprak içerisinde kazdığı yuvalarda yaşadığından bu ismi almıştır. Biz onları dana burunları adıyla da anarız. Bu böceğin hayatının büyük bir kısmı toprak içinde geçer. Geceleri ise, toprak yüzüne çıkarak faaliyette bulunur.

Ergin dana burunları geceleri elektrik lambalarının bulunduğu yerlere sıklıkla uğrarlar. Bu huyları onlarla savaşmamızda aleyhlerine bir durum yaratır. Dişi dana burunları çiftleşmeden sonra yumurtalarını toprak içine açtıkları odacıklara toplu olarak bırakırlar.

Bir dişi bir defada 100-300 kadar yumurta bırakır ve yumurtalamasını 2-3 defada tamamlar. Ergin dana burunlarının ömrü 6 ay ile 2 yıl arasında değişir. Dişi dana burunları genellikle çiftleşmeden sonra erkeklerini yerler.

Dana burunlarının rutubeti sevdikleri ve kuraklığa karşı hassas oldukları da anlaşılmıştır. Kumlu, kıllı, humuslu ve hafif toprakları da çok severler. Bu hayvan pamuk, çay, şeker pancarı, patates, çeltik ve tütün gibi bitkilerin baş belasıdır. Toprak içinde galeri açarken rastladığı bitkilerin köklerini keser, yumrularını oyar. Bu şekilde yaptığı zarar hiç de küçümsenecek gibi değildir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Okuyabilecekleriniz

Kış Uykusu

İlgili yazılar: Köstebek Çekirge Isı ve Sıcaklık Arasındaki İlişki …