Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka Tescili
Marka Tescili : Nasıl Yapılır?

Marka Tescili Nasıl Yapılır; Artık bir yeni bir işe atılmak ya da var olan bir işi üst seviyeye taşımak için marka tescili son derece önemli bir hal aldı. Bu konu üzerinde ilerlemek veya çalışmalarını net bir değere döndürmek isteyen kişiler ilk olarak marka kavramını tam anlamı ile öğrenmelidir. Çünkü marka kavramı birlikte bir markayı tescillendirmek çok daha anlaşılabilir bir hal alacaktır. Markaların tescil edilmesi marka kavramını bilmeye insanlara daha karışık ve anlaşılması güç bir durum olacaktır.

Marka kavramı satış yapan kişilerin ürün ya da hizmetleri tanımlayan bir adım olarak ifade edilir. Bu adım birbirinden farklı şekillerde meydana gelir. İşaret, sembol ya da isim gibi her şekilde marka kavramının adımı atılabilir. Markalaşma kavramı çok yakın bir zamanda gündeme gelmeye başladı. Yaklaşık 25 yıl önce markalaşmanın ilk adımları atılmaya başlandı. Günümüzde varlıklar bile artık markalar üzerinden değerlendiriliyor.

Apple markası aslında bu duruma en iyi örnek. Çünkü Apple gibi markalar artık maddi değerlerinden çok daha büyük değerlere çıkabiliyor. Markalar bu kadar büyük maddi değerlere sahip olduğu için de bazı noktaları da beraberinde getiriyor. Özellikle de markaların korunması artık çok önemli bir hal almış durumda. Markaların korunması sadece maddi olarak saldırıları kapsamıyor. Aynı zamanda markaları karalayacak çalışmalara karşı da bir koruma gerekiyor.

Marka Tescili Nedir ve Markaların Tescili Nasıl Yapılır?

Marka Tescili : Markalar
Marka Tescili : Markalar

Bir firma ya da işletmenin alanı ne olursa olsun rakiplerinden ayrılmak için markalaşmak zorundadır. Markalaşmak için de bazı farklılıklar yapmak gerekir. Farklılaşma ambalajlardan logolara kadar her şeyi kapsar. Bir marka sadece firmaların ürün ya da satışlarını açıklamak zorunda değildir. Bunlara ek olarak kuruluş hikayesinden hedeflerine kadar her şeyi anlatabilir. Bu durum aslında marka logo ve tasarım konularının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Bu çalışmalardan sonra marka tescil konusu şirketler için çok daha önemli bir hale geliyor. Bir markanın tescil edilmesi için oldukça ciddi ve geniş bir çalışma yapmak gerekiyor. Marka tescil işlemleri göründüğü kadar basit ya da kısa bir süreç değildir. Şirketler genellikle tescil süreci için profesyonel destekler alarak işlerini şansa bırakmak istemiyor. Markaların faaliyetleri sadece ülke için değil aynı zamanda farklı ülkelerde de geçerli olacak şekilde işlenmelidir. Çünkü marka tescil başvurusu aldıktan sonra bu durum şirketlere farklı ülkelerde de yasal haklar verir.

Marka Tescili İçin Nereye Başvurmak Gerekir?

Marka
Marka

Markaların tescil başvuruları belli başlı firmalara yapılmaktadır. Ülkemizde ise bu süreci ilerleten kurum Türk Patent Kurumudur. 1995 yılından bu yana ülkemizdeki tüm markalaşma faaliyetleri TPK tarafından değerlendirilir. Bir diğer yandan marka tescili sonrası lisans etme, devretme ya da miras gibi haklar da şirket sahibine tanınır. Markaların ticaret unvanları ise Ticaret Odası tarafından takip edilen bir süreçtir. Bu iki firma da şirketin markalaşacağı alana göre çalışmalarını şekillendirir.

Marka Tescil İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Marka
Marka için gerekenler

Ülkelerdeki marka tescil süreleri birbirinden farklıdır. Her ülke kendi standartları doğrultusunda kararlar ve çalışmalar yapar. Ülkemizde ise marka tecil edilme süresi diğer ülkelere göre oldukça hızlıdır. Bunun amacı ile ülkemizin insanları ihracat ve inovasyona teşvik etmek istemesidir. Başvuruların eksiksiz bir şekilde yapılması ve herhangi bir sorunun ortaya çıkmaması halinde 10 – 12 ay içerisinde markalar tescillenir. Bu süre ilk başlarda insanlara uzun gelebilir.

Fakat bu süre Amerika’da 15 – 18 ay arası sürüyor. Japonya ise 20 ayda süreci tamamlıyor. En uzun süre ise 24 ay ile İtalya’da oluyor. Bir diğer yandan izlenilecek yola göre sürelerde kısalmalar ya da avantaj ve dezavantajlar olabiliyor. Marka tescili alan şirketler 10 yıl boyunca tescil haklarını ellerinde tutuyor. Bu 10 yıllık süre içerisinde şirketler istedikleri zaman süreyi uzatabiliyor. Marka nerede tescillendiyse orada geçerli oluyor. Farklı ülkelerde de markaların tescillenmesi için o ülkelerin marka tescil bürolarına başvurmak gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ayrıca Okuyabilecekleriniz

Kumpirci Dükkanı Açmak

İlgili yazılar: Marmara Bölgesinde Hangi Hayvancılık Yapılır? Evden Para Kazandıran 10 İş …